Omgeving bepaalt gezondheid
Omgeving bepaalt je gezondheid. Heb jij wel eens een F1 auto in de woestijn zien rijden? Heb jij wel eens een ijsbeer in de Tropen gezien? Waarom omring jij jezelf dan met factoren die de aard van de mens tegenspreken? Omgevingsfactoren zijn wellicht de oorzaak van jouw blessures en belemmeren prestaties.
Het voertuig heeft zich als het ware aangepast aan de veeleisende omgeving waarin dit soort auto’s moeten presteren om de beste en snelste te kunnen zijn. Niet alleen om te overleven, maar om te winnen.
Laten we de huidige F1 auto een product noemen van evolutie; het constante aanpassen aan veranderende omstandigheden.
Het F1 voertuig is generaties lang doorontwikkeld. Het heeft zich afgestemd op de benodigdheden om te winnen op het geasfalteerde racecircuit. Alle aanpassingen over de jaren heen hebben ertoe geleid dat o.a. de wegligging, banden, zuigers, cilinders, brandstoftank, elektronica, vering, spoilers, stuurkolom en het commando-centrum (de coureur), als een geavanceerd geheel samenwerken, om te kunnen ‘overleven’ in de race naar de top.
Om te winnen.
Als je wenst om optimaal resultaat te behalen met een voertuig als een F1 auto, is het meer dan logisch om deze in te zetten op een geschikt circuit zoals dat van Zandvoort. Voor dit soort omgevingen is deze auto immers gemaakt.
Het zou minder logisch zijn om een F1 auto in te zetten in een woestijnrace zoals de Dakar Rally. De auto kan er wel ‘rijden’, maar het zal suboptimaal presteren, met de nodige schades en mankementen die hier het gevolg van zullen zijn.
Het zou nog onlogischer zijn om de F1 auto te testen op zijn functioneren in de woestijn. Om vervolgens aanpassingen te maken op basis van die vreemde omgeving. Het kan wel, maar hoe relevant is dit? De software en hardware zijn tenslotte aangepast aan een compleet andere omgeving; het geasfalteerde racecircuit.
Op dezelfde wijze zal een ijsbeer niet zijn beste, fitte, optimale zelf zijn op de evenaar. De software en hardware van zijn vleselijke voertuig zijn op een andere omgeving ingesteld en aangepast.
Hoe beter de context van de omgeving past bij de context van het voertuig, des de optimaler de ‘prestatie’ wordt.
Zie ook de video hieronder.
Binnen de context van de mens betekent dit pijnvrij bewegen op efficiëntere wijze. Het resultaat: je rent harder, gooit verder, schopt en stoot gemakkelijker. Essentieel als jij wilt gaan voor de winst.
De F1 auto zal in de woestijn vast komen te zitten in het zand en de duinen, geen steile hellingen kunnen beklimmen en niet de juiste grip kunnen pakken om supersnel te kunnen racen. Maar op het circuit van Zandvoort zal de F1 auto gedijen, omdat de software en hardware als het ware gesynchroniseerd zijn met de omgeving op dat moment. Alles klopt. Met als gevolg; optimaal F1 auto ‘gedrag’ en winst.
De ijsbeer zal op de evenaar gedesoriënteerd raken, van kleur veranderen, niet zijn type prooi kunnen vinden en tot op DNA-niveau gestrest raken door de onbekende omgevingsfactoren. Zijn voorgangers zijn, niet recentelijk, in aanraking gekomen met o.a. de warmte en hoge luchtvochtigheid. Met als gevolg dat de ijsbeer ‘suboptimaal’ zal presteren.
Ondanks dat de F1 auto en de ijsbeer jarenlang geëvolueerd en ontwikkeld zijn tot een meesterlijk product die alle eigenschappen bezitten om te kunnen floreren en presteren, is het uiteindelijk de omgeving die de mate van succes van het voertuig bepaalt.
De omgeving bepaalt de aanpassingen van het voertuig.
De omgeving bepaalt de werking van het voertuig.
De omgeving bepaalt hoe het voertuig kan functioneren.
De omgeving bepaalt het gedrag.
De omgeving bepaalt de prestatie.
Ga voor winst, door jouw training af te stemmen op hoe het menselijk lichaam ontworpen is. Stel jezelf bloot aan natuurlijke omgevingsfactoren en er volgt een aanpassing die het DNA duizenden jaren kent.
Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Boek dan hier een houding- en loopanalyse en kom erachter waar jouw lijf een software update kan gebruiken.