Waarom goed kunnen sprinten belangrijker is dan conventioneel krachttrainen
Na het lezen van dit artikel begrijp je waarom goed kunnen sprinten enorm belangrijk is voor optimale gezondheid. De mens staat op twee benen en kenmerkt zich door te kunnen lopen, hardlopen, sprinten, gooien en stoten. Onze natuurlijke omgeving als jagers en verzamelaars heeft ervoor gezorgd dat wij steeds beter werden in deze kenmerkende bewegingen. De grootste aanpassingen vinden plaats in de meest stressvolle situaties, oftewel tijdens de Fight-or-Flight response. Voor mensen betekent dit vechten of vluchten (sprinten). Train en revalideer in lijn met de menselijke biologie, en optimaal bewegen zal het resultaat zijn.
De ultieme expressie van mens zijn en menselijk bewegen.
Sprinten is voor mensen van levensbelang. Zonder deze vaardigheid werd overleven voor onze soort erg lastig. Daarom is deze eigenschap het belangrijkst en meest kenmerkend voor de mens. Jij bent hier het bewijs van; als je voorouders dit niet deden, dan bestond jij nu niet.
Wanneer je in een bedreigende situatie terecht komt, en waar vechten niet de beste optie is (een leeuw komt op je af), dan moet je verplaatsen, zo snel als je kunt! Je hebt geen andere optie dan weg te sprinten, anders ben je er niet meer. Kunnen verplaatsen is ook van belang om voedsel en veilig onderkomen te kunnen vinden.
Mensen die op de juiste manier een aanpassing maken als reactie op dit soort stressoren in hun omgeving, overleven het. Mensen die niet goed (kunnen) aanpassen zijn traag of ziek - zij overleven het niet. Ze worden een lekker hapje.
In levensbedreigende en stressvolle situaties vinden dus de meeste aanpassingen plaats. Als je niet aanpast door nu te vechten of weg te sprinten, overleef je het wellicht niet.
Daarom werkt het hele spierstelsel samen om jou zo snel mogelijk weg te krijgen van het dreigende gevaar.
Al duizenden jaren hebben wij ons aan moeten passen aan onze natuurlijke omgeving. We lopen, hardlopen en gooien. Dit is waarvoor ons bewegingssysteem is gemaakt, en het vormt de basis van ons huidige loop- en werppatroon. Deze basis van menselijk bewegen en functioneren zou daarom als fundament gebruikt moeten worden in training- en revalidatieprogramma’s. Want we hebben nou eenmaal met mensen te maken die lopen, hardlopen en gooien. Dit noemen wij de ‘Big 3’
Omdat de focus helaas niet ligt op mens-zijn, slaan we met onze training- en revalidatieprogramma’s de plank mis.
Als een Duitse herdershond zijn poot verstuikt, zou het dan raadzaam zijn om het beest langzaamaan te laten lopen of te laten bankdrukken?
Dat laatste is natuurlijk gek, dat laat je een hond niet doen.
Ik hoor je al zeggen; die is daarvoor niet gemaakt. Dat beest beweegt driedimensionaal. Hij springt, rent, rolt en besteedt de meeste tijd op vier poten.
Dat wil niet zeggen dat hij niet zou kunnen bankdrukken. Er zullen wellicht hondentrainers zijn die dit voor elkaar kunnen krijgen. De vraag is echter: draagt dit bij aan optimaal herstel en optimaal bewegen? Hoe relevant is dit?
De context van bewegen als hond zijnde, vraagt ook om revalidatie vanuit de context van hond zijn.
Waarom doen wij als mensen dan veel dingen die ver weg staan van de Big 3 als we onze cliënten trainen of tijdens het revalideren? Van pistol squats tot hip thrusts, en van deadlifts tot chestpresses. Deze oefeningen kunnen in een bepaalde context zeker een rol spelen en meerwaarde leveren. Maar we hebben het nu over mens zijn.
De basisfuncties van de mens zijn: lopen, rennen en gooien. Dan zou je training- en revalidatieregime ook gericht moeten zijn op deze bewegingen. Je laat die hond toch ook geen squats doen of bankdrukken?
De software (beweegpatronen) die bij ons mensen geprogrammeerd is in ons brein, maakt dat onze hardware (bindweefsel, spieren, botten) zich heeft ontwikkeld tot wat het nu is. Hoe meer je in lijn met deze software traint, des te meer je de menselijke natuur respecteert. Dit zal resulteren in optimaal bewegen zoals we altijd gedaan hebben: lopen, hardlopen en gooien.
Een kind hoef je niet te leren lopen, rennen, slaan of gooien.
Deze bewegingen zijn als het ware geprogrammeerd in de ‘fabrieksinstellingen’. Blijkbaar zijn deze bewegingen dus erg belangrijk om uit te kunnen voeren als dier (we zijn uiteindelijk gewoon zoogdieren).
Richt je training- en revalidatieregime in rondom de Big 3, dan maakt het lichaam aanpassingen zoals het DNA gewend is. Het is in lijn met de menselijke biologie.
Als je deze bewegingen goed beheerst, dan beweeg en presteer je pijnvrij.
De basis is niet: push, pull, squat en deadlift. De basis is lopen, hardlopen en gooien.
Een mens loopt, hardloopt en gooit (je gaat dit in de toekomst nog 100x van ons horen). Wij bewegen en leveren voornamelijk kracht via horizontale krachtvectoren. Oftewel, bewegen en verplaatsen van A naar B. Conventionele trainingsprogramma’s leggen vooral de nadruk op verticale krachtvectoren.
Het is van het grootste belang om te begrijpen waarvoor je lichaam gebouwd is, voordat je het gaat bombarderen met meerdere sporten, oefeningen en allerlei gekke fitnesstrends.
Vogels vliegen, vissen zwemmen en kangoeroes springen. Mensen lopen, hardlopen en gooien.
Eerst mens zijn, dan specialist.